Giantland Mouse Cheese

   Hosta "Giantland Mouse Cheese" jest pierwszą prawdziwie Golden Mouse, pozyskaną na drodze krzyżowania "Blue Mouse Ears" i nieznanej odmiany. Hodowcy to Jeff Miller, właściciel szkółki Land of the Giants Hosta Farm w Milton (Wisconsin, USA) i Terri Meyer – w ostatnich latach obaj prowadzą wspólnie duży program hybrydyzacji host. Wraz z nimi przy rejestracji w 2011 roku jest wymieniany również Mark Zilis. Liście hosty wiosną pozostają jasnozielone aż po pierwsze upalne dni, kiedy stają się żółte i potem już latem złote aż po późną jesień. Opisywany są też terminem chartreuse czyli barwą charakterystyczną dla likieru winno-ziołowego (żółty z domieszką zieleni) wytwarzanego w klasztorze kartuzów La Grande Chartreuse, w okolicach Grenoble (Francja). Zmienny jest też kształt liści, te początkowo są podłużne, a owalne kiedy starsze. Wymiary to długość 6.9 cm i szerokość 6.4 cm, które dają w wyniku powierzchnię blaszki 44.2 cm² czyli większą niż przewiduje to kryterium dla host miniaturowych (38.7 cm²). Fakt ten odnotowuję, jednakże na potrzeby porządkowania witryny odmianę pozostawiam wraz z innymi Mouse. Dla klasyfikacji opisujących hosty według wzrostu, "Giantland Mouse Cheese" należy zdecydowanie do Minis, jej wysokość nie przekracza 15 cm. Kwiaty powinny pojawiać się w połowie lata i być w kolorze jasnolawendowym. Odmiana charakteryzuje się bardzo dobrym tempem wzrostu i dobrym znoszeniem stanowiska na wystawie południowej. Wydaje się, że znaczne nasłonecznienie jest nawet wymagane do pełnego wybarwienia się liści. Pierwszy sezon "Giantland Mouse Cheese" w moim ogrodzie – 2 czerwca 2016 roku i dobrze widoczne jeszcze liście jasnozielone jak i przebarwienia na kolor żółty...

  • Brak komentarzy
Dodaj komentarz